marți, 3 februarie 2009

Criza financiara este pozitiva... Amazonul mi-e martor

Toti ne uitam la ce se mai intampla azi cu criza financiara globala. Toti ne intrebam cat rau poate sa faca aceasta criza. Dimineata ma duc la serviciu, ma asez la calculator si urmaresc cateva stiri pentru ca dupa primele doua nu le mai suport. Criza globala si mafia de pe strazile din Romania sunt principalul subiect... DE 2 SAPTAMANI!!! Asa ca imi fac o cafea si schimb programul la Neata cu Razvan si Dani ca sa imi mai descretesc fruntea.
Toti vorbim de criza financiara, toti vorbim despre cum se vaita sefii nostrii ca e criza si ca nu mai sunt bani. Ce mare vrajeala! De ce aflu acum cateva zile, la aproximativ o luna dupa trimiterea angajatilor Dacia in concediu fortat, ca aceasta fabrica minunata de autoturisme a avut in 2007 un profit de ordinul sutelor de milioane... de euro!?? Suntem in criza... ganditi-va ca sunteti niste cetateni ai unei tari aflate in "criza" si nu aveti televizor si radio. Ati mai fi in criza? Omul simplu care este la tara crezi ca stie ce e aia criza? El traieste in criza de cand se stie si nu se mai plange. Are unde sa doarma, ce sa manance, are activitati care sa il tina sanatos. Ce ii trebuie lui criza?
Toti suntem ingrijorati de partea financiara si pe langa noi se zbat niste oameni interesati de viitorul planetei. Majoritatea in prima parte a crizei financiare sunt genul de oameni care au ramas socati de veste si care intr-un fundal indepartat auzeau strigatele de ajutor ale ecologistilor. Nu realizau importanta mesajului lor.
Si am ajuns la subiectul nostru. Se pare ca in anumite segmente ale vietii aceasta criza are partile ei pozitive. Spre exemplu Amazonul.





In anul 2008, in urma unui studiu efectuat asupra efectelor industriei de lemn din lume, s-a constatat ca a avut loc o crima mai oribila si mai legala decat orice crima comisa asupra unui om. Defrisarile din Amazon din perioada 2007-2008 se situeaza undeva in jurul a 12.000 km patrati!!! Vi se pare mult? Ei bine se pare ca, la fel ca actiunile la bursa in vremea lor buna, aceste defrisari au cunoscut in aceasta perioada o crestere de aproape 4%. Adica se intampla de mult timp. Sa va mai spun ca fata de 2004 aceasta cifra arata bine? Atunci au fost defrisati cam 28.000 km patrati. Brazilia este tara afectata si suprafata defrisata numai in ultimul an ar fi transformat in desert multe din tarile europene. Au inceput sa se ia masuri de stopare prin amenzi drastice... "sa tai copacu'... sa nu tai copacu...", aceasta-i intrebarea pe care si-au pus-o intreprinzatorii din industria lemnului. "Daca tai copacu iau amenda 1.000.000 euro, dupa aia il prelucrez si profitul este de 100.000.000 euro.... ce dilema. Deci ... sa tai copacu' sau sa nu il tai?"

Eu i-as inchide pe viata! O aschie daca sare din copac si aflu ca este din cauza lor i-as baga in inchisoare cu urangutani in calduri. Si apoi i-as da la vulturii plesuvi. Adica ajung unde au vrut ei. In zonele aride, fara vegetatie si aer curat din belsug.

Se pare totusi ca ce isi face omul cu mana lui are uneori efecte de bumerang. Criza financiara i-a dovedit pe acesti smecheri. Pe langa unele masuri luate de statul brazilian, criza a dus la o reducere cu 85% a defrisarilor din perioada august decembrie in comparatie cu anul anterior. E un pas imens inainte.

Amazonul incepe treptat sa revina la viata datorita acestei crize. Oare se va intampla si la noi asa ceva?...





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu